Đồ Da Handmade Là Gì ? Ưu điểm, phân loại đồ da Handmade

Nëse jeni një fashionista prej kohësh e artikujve prej lëkure, duhet të keni dëgjuar dikur për konceptin e lëkurës së punuar me dorë. Aktualisht, produktet artikuj lëkure të punuar me dorë Shumë popullor, pavarësisht çmimit të lartë. Pra, çfarë është lëkura e punuar me dorë dhe pse është kaq e vlefshme? Artikulli vijues do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë produktet prej lëkure të punuar me dorë.

Çfarë është lëkura e punuar me dorë?

Në mënyrën më të thjeshtë dhe më të lehtë, artikujt prej lëkure të punuar me dorë janë artikuj lëkure të punuar me dorë, krejtësisht pa ndërhyrjen e teknologjisë dhe makinerive. Lënda e parë kryesore për të bërë produkte lëkure të punuar me dorë është përdorimi i lëkurës – kjo është një lëkurë me çmim të lartë. Ndryshe nga lëkura sintetike, procesi për të bërë një qendër lëkure të punuar me dorë përbëhet nga 4 faza:

  • Fazat përgatitore
  • rrezitje (rrezitje)
  • Korja
  • Veshje sipërfaqësore

Në veçanti, faza përfundimtare e veshjes së sipërfaqes thuhet se është faza dytësore, duke ndihmuar që sipërfaqja e lëkurës të jetë më e përsosur. Megjithatë, disa prej lëkure të nivelit të lartë si lëkura vachetta nuk do ta kenë këtë fazë.

Procesi i prodhimit të lëkurës së punuar me dorë

Hapi 1: Përgatituni për të bërë lëkurë të punuar me dorë

Në këtë fazë, zakonisht njerëzit e presin lëkurën në gjysmë dhe e shtrijnë atë në një kornizë të madhe druri. Më pas ato klasifikohen në bazë të vendndodhjes së secilës pjesë. Për shembull, lëkura në shpatull do të ketë një shenjë të ndryshme nga lëkura në bark ose shpinë.

Pas ndarjes së qartë të pjesëve, mjeshtri i aftë do të heqë të gjithë qimet duke i përzier me ujë, sodë dhe gëlqere. Ky është një përbërës që ndihmon në heqjen e të gjithë qimeve në përgatitje për procesin e ardhshëm të nxirjes. Përveç kësaj, në disa raste për të pasur lëkurë të lehtë, njerëzit do të shtojnë një hap zbardhues në këtë fazë.

Lëkurë e punuar me dorë

Hapi 2: Rrezitja e lëkurës së punuar me dorë

Kjo fazë kërkon një nivel të lartë aftësie të mjeshtrit. Konkretisht, punëtori duhet të heqë të gjithë mishin dhe yndyrën shtazore. Më pas, ata do ta thithin lëkurën në një përzierje solucionesh kimike për të ndihmuar në depërtimin e strukturës së lëkurës. Në varësi të llojeve të ndryshme të lëkurës, do të ketë metoda përkatëse për rrezitje. Kjo pjesë do të sqarohet në seksionet në vijim.

Në këtë hap, lëkura nuk do të jetë aq e përsosur sa produkti i përfunduar. Sipërfaqja e lëkurës nuk është fleksibël dhe mjaft absorbuese, me lagështi të lartë. Prandaj, njerëzit do të kalojnë në hapin tjetër të zdrukthtarisë për të përfunduar.

Hapi 3: Zdrukthtari – përfundimi i lëkurës së përfunduar të punuar me dorë.

Pas rrezitjes, mjeshtri do të përfundojë produktin e përfunduar duke tharë dhe lubrifikuar lëkurën. Kjo është një fazë që kërkon shumë punë. Në të cilin, më i rëndësishmi është procesi i laminimit të lëkurës me makinë shtypëse. Ky proces do të monitorohet nga afër dhe vazhdimisht nga mjeshtri për të siguruar hollësinë standarde të llojit të lëkurës. Vetëm një gabim i vogël në këtë hap mund të çojë në efekte të këqija në cilësinë e produktit dhe reputacionin e kompanisë.

Hapi 4: Mbuloni sipërfaqen e lëkurës së punuar me dorë

Ky është hapi që ndihmon në rritjen e aftësisë hidroizoluese si dhe ngjyrosjen e lëkurës sipas dëshirës. Konkretisht, lëkura do të laget me një përzierje natyrale, më pas një shtresë pluhuri i imët do të lyhet në mënyrë të barabartë në sipërfaqen e lëkurës përpara se të vendoset në furrë për t’u tharë. Gjatë procesit të tharjes, punëtorët duhet të sigurojnë gjithmonë një temperaturë të moderuar brenda 4-6 orëve. Më në fund, njerëzit do ta lustrojnë lehtë lëkurën në mënyrë që lëkura të jetë me shkëlqim dhe luksoze

Siç mund të shihet, të bësh një lëkurë ose lëkurë të punuar me dorë nuk është e thjeshtë, e lehtë.

Përveç materialeve prej lëkure, për të bërë një pjatë artikuj lëkure të punuar me dorë Përsosmëria kërkon që punëtorët të jenë të përpiktë në çdo fazë. Nga procesi i projektimit te kallëpi, shpimi, shpimi i gjilpërës… Të gjitha bëhen me dorë dhe me kujdes.

Prandaj, çmimi i artikujve prej lëkure të punuar me dorë është shpesh mjaft i lartë dhe produktet janë jashtëzakonisht të vlefshme.

Metodat e zakonshme të rrezitjes me kamoshi

1. Rrezitja me bimë dhe barishte

Kjo është një metodë rrezitjeje duke përdorur përbërës natyralë që gjenden në lëvozhgat e frutave, gjethet, farat etj. Dihet se kjo është metoda më primitive dhe primitive e industrisë së rrezitjes. Falë përbërësve natyralë kjo metodë është shumë e mirë për shëndetin dhe mjedisin.

Zakonisht duhen 20-60 ditë për të nxirë një copë lëkure me këtë metodë.

2. Rrezitja me krom

Kjo metodë u shpik në 1958 duke përdorur sulfat kromi. Në këtë mënyrë, lëkura nxirret shumë shpejt, duke marrë vetëm 1 ditë për t’u përfunduar. Prandaj, kjo metodë është shumë e përshtatshme për prodhimin e artikujve prej lëkure të punuar me dorë në shkallë industriale. Përveç kësaj, rrezitja e lëkurës me këtë metodë është shumë më e qëndrueshme dhe më e qëndrueshme se rrezitja me barishte dhe bimë.

Megjithatë, kromi është një metal i rëndë që ndikon negativisht në mjedis

3. Rrezitja me shap

Kjo metodë për rrezitje përdor kripëra alumini të përziera me lidhës dhe proteina. Kjo metodë mund të ndryshojë procesin. Në mënyrë të veçantë, nëse ngjyhet në ujë për një kohë të mjaftueshme për të hequr kripën e alumit, lëkura do të kthehet në gjendjen e saj origjinale të lëkurës.

4. Rrezitja me rrezitje.

Kjo metodë përdor vajra emulsifikues për rrezitje. Zakonisht do të nxirret nga kafshët si bagëtia, dreri, bualli etj.

Përparësitë e artikujve prej lëkure të punuar me dorë jo të gjithë i dinë

Produktet prej lëkure të punuar me dorë shpesh kanë shumë përparësi ndaj produkteve të tjera të zakonshme të lëkurës. Këtu janë disa pika të forta që bëjnë artikuj lëkure të punuar me dorë shume e famshme.

Avantazhet e artikujve prej lëkure të punuar me dorë

Produkt unik

Çdo artikull lëkure i punuar me dorë është 100% i punuar me dorë. Prandaj, ata kanë një dizajn krejtësisht të veçantë dhe unik. Përveç kësaj, këto produkte mund të dizajnohen të gjitha në bazë të kërkesave të blerësit, gjë që e bën produktin unik, si dhe vlerë të lartë.

Material lëkure me cilësi të lartë

Ndryshe nga produktet e lëkurës industriale, produktet prej lëkure të punuar me dorë janë bërë nga lëkura, një material me jetëgjatësi dhe vlerë jashtëzakonisht të lartë. Lëkura është lëkurë 100% natyrale, me karakteristikat e përdorimit për një kohë të gjatë, është e lëmuar dhe me shkëlqim. Një tjetër gjë interesante është se sa më gjatë të përdoret, lëkura do të ketë një ngjyrë të ndryshme në varësi të përdoruesit. Arsyeja kryesore është se djersa e përdoruesit ndikon drejtpërdrejt në lëkurë, e cila me kalimin e kohës do të ndryshojë ngjyrën e produktit.

Përveç kësaj, nëse e dini ruajtja e artikujve prej lëkure të punuar me dorë siç duhet, produkti do të jetë i qëndrueshëm me kalimin e kohës dhe do të bëhet më i ndritshëm dhe më luksoz.

E shkëlqyeshme në çdo linjë

Produktet prej lëkure të punuar me dorë janë prodhuar vetëm nga mjeshtrit të aftë për shumë vite. Çdo send lëkure i punuar me dorë është i qepur dhe matur me përpikëri prej tyre, madje edhe detajet më të vogla. Është për shkak të këtij zelli dhe kujdesi që produktet prej lëkure të punuar me dorë kanë vlerë të lartë estetike dhe sofistikim.

Si të klasifikoni lëkurën e punuar me dorë që pak njerëz e dinë mirë

Siç u përmend më lart, lëkurë e punuar me dorë E njohur gjithashtu si lëkura, është një lëndë e parë popullore për prodhimin e mallrave lëkure me cilësi të lartë të punuar me dorë. Megjithatë, vetë lëkura do të klasifikohet në shumë lloje të ndryshme

1. Lëkurë me kokërr të plotë

Kjo është shtresa e sipërme, e njohur edhe si shtresa e parë e lëkurës, e lëkurës që ruan të gjitha vetitë e saj origjinale, pa kaluar në asnjë fazë lëmimi ose lustrimi. Lëkura me kokërr të plotë njihet si lëkura e cilësisë më të lartë dhe merret vetëm nga bagëtitë që mbahen në robëri dhe me kujdesin maksimal. Sepse, nëse jo rreptësisht në procesin e robërimit, lëkura e lopës mund të ketë shenja nga zgjebe, fërkim me murin e hambarit ose pickim nga insektet…

Shtresa e lëkurës së veshkës ruan grimcat e pranishme në epidermën e lëkurës. Kjo e bën lëkurën shumë të qëndrueshme. Përveç kësaj, falë folikulave të paprekura të flokëve, përshkueshmëria dhe ajrosja janë të larta. Kjo është arsyeja pse lëkura me grurë të plotë përdoret shpesh për të bërë këpucë lëkure në klimat e nxehta dhe të lagështa.

Përveç kësaj, veçoria e ndryshimit të ngjyrës së patina, e cila është e disponueshme vetëm në lëkurë natyrale të cilësisë së lartë dhe të pastër, do të ndihmojë produkte lëkure të punuar me dorë nga kjo shtresë lëkure errësohet me kalimin e kohës, duket shumë klasike.

2. Shtresa 2 – Lëkura me kokërr sipër

Nëse lëkura me kokërr të plotë është në krye, shtresa 2 – lëkura me kokërr të lartë – është menjëherë pas për sa i përket cilësisë. Kjo lloj lëkure krijohet duke hequr një pjesë të shtresës së sipërme të lëkurës. Kjo e bën këtë lëkurë të punuar me dorë shumë të qëndrueshme.

Tipari i jashtëzakonshëm i linjës së sipërme të lëkurës është se sipërfaqja trajtohet me kujdes, fërkohet vazhdimisht derisa të jetë e lëmuar dhe mbulohet me një shtresë sipërfaqësore për të krijuar një model sipas dëshirës së prodhuesit. Në të njëjtën kohë, falë kësaj veshjeje, produktet prej lëkure të punuar me dorë të prodhuara nga kjo lloj lëkure janë më të papërshkueshme nga uji dhe pluhuri. Nga ana tjetër, lëkura me kokërr të lartë zakonisht nuk prodhon patinën e saj natyrale, kështu që produkti është më i vështirë për t’u çngjyrosur sesa lëkura me kokërr të plotë.

3. Kokrra e korrigjuar nga lëkura

Ngjashëm me lëkurën me kokërr të plotë, kokrra e korrigjuar është gjithashtu lëkura e marrë nga shtresa e sipërme e një kafshe. Dallimi më i madh është se kjo është një lloj lëkure e përpunuar, e trajtuar sipërfaqësore për të hequr të gjitha “kokrrizat” në lëkurë si plagët, njollat ​​e moshës, gërvishtjet… kokrra është gjithashtu lëkura me kokërr të plotë, por më pak e përsosur dhe e përpunuar. më shumë ndikim.

Jo vetëm kaq, sepse i përket të njëjtës shtresë lëkure, kokrriza e korrigjuar ka qëndrueshmëri shumë të lartë dhe gjithashtu ka një efekt patina.

4. Lëkurë e ndarë

Ky është një lloj lëkure që rrjedh nga pjesa fibroze e lëkurës që mbetet pas ndarjes nga shtresa e dytë e lëkurës, lëkura me kokërr të sipërme. Karakteristika e kësaj lëkure është se është shumë e trashë, e cila mund të ndahet në shumë shtresa më të holla në të çara të mesme dhe të freskëta. Më pas, një shtresë bërthamash artificiale do të aplikohet në këtë lëkurë dhe do të nguliten për të krijuar rruaza. Lëkura e ndarë mund të përdoret për të bërë kamoshi.

5. Lëkurë Nubbuck

Nubbuck, i njohur gjithashtu si lëkura Buck, është një lloj lëkure me një sipërfaqe që është gërryes për të krijuar një shtresë të lëmuar. Kur ta prekni këtë lëkurë, do të ndiheni shumë të butë dhe nëse e tërheqni lehtë në vijë të drejtë, kjo lëkurë do të bjerë anash dhe do të formojë një ngjyrë tjetër, më të çelur se origjinalja. Kjo bën që shumë njerëz të ngatërrojnë lëkurën Buck me kadife ose kamoshi.

Lëkurë nubbuck

Përveç kësaj, për shkak të gërryerjes së shtresës së jashtme mbrojtëse, kjo lloj lëkure përthithet shumë shpejt. Prandaj, kur përdorni artikuj lëkure të punuar me dorë të bëra nga ky lloj lëkure, duhet t’i kushtoni vëmendje procesit të ruajtjes për të shmangur mykun.

6. Lëkurë suade

Karakteristikat e kësaj lëkure janë mjaft të ngjashme me lëkurën Nubuck në shikim të parë. Megjithatë, nëse e prekni drejtpërdrejt, do të ndjeni se lëkura Nubuck është shumë më e butë dhe më e lëmuar. Për më tepër, kamoshi është shumë më pak i qëndrueshëm se Nubuck. Sepse lëkura suade është shtresa e brendshme e lëkurës, me një strukturë fibrash më të lirshme.

Emri kamoshi vjen nga brenda jashtë. Lëkura e brendshme do të trajtohet me kujdes për të siguruar që pas produktit të përfunduar, shtresa e lëkurës të mos jetë shumë e ashpër. Edhe pse kamoshi është i lehtë për t’u njollosur dhe thithur ujin, njerëzit ende preferojnë të përdorin këtë lloj lëkure në vend të Nubuck.

Ky është një material që gjendet lehtësisht në shumë vende shitjen e artikujve prej lëkure të punuar me dorë prestigjioze dhe e famshme për vlerën e lartë estetike dhe komoditetin që sjell.

7. Dhi i egër

Në të kaluarën, njerëzit prodhonin këtë linjë lëkure të egër nga dhia e egër, një racë e madhe dhie malore nga Evropa. Megjithatë, kur dhia e egër pothuajse u zhduk, njerëzit filluan t’i drejtoheshin lëkurës së deleve. Në fakt, produktet e bëra nga lëkura e deleve kanë cilësi më të mirë se lëkura e egër. Kjo është arsyeja pse sot, lëkura e egër shpesh nxirret nga lëkura e deleve e kombinuar me vaj peshku për të prodhuar një produkt luksoz dhe të butë me ngjyrë të artë.

Dyqanet prej lëkure të punuar me dorë janë shumë të dashur për produktet e bëra nga kjo lloj lëkure. Arsyeja kryesore është për shkak të klasit që u sjell përdoruesve, duke i bërë artikujt prej lëkure Chamois shumë të lehta për t’u shitur.

8. Veg tanned

Produktet e lëkurës Veg Tanned janë shumë të mira për shëndetin e përdoruesve dhe janë miqësore me mjedisin. Arsyeja është se që nga kohërat e lashta, njerëzit kanë bërë lëkurë të rregjur me dorë nga acidet natyrale që gjenden në lëvoren, gjethet, degët… Kjo metodë bën që produktet prej lëkure të rregjur vegjetale shpesh të kenë një aromë shumë të butë druri dhe dheu.

Karakteristikat e produkteve prej lëkure të punuar me dorë të prodhuara nga kjo linjë lëkure shpesh priren të jenë të errëta dhe natyralisht me shkëlqim pas një periudhe përdorimi.

përmbledhje

Këtu është një përmbledhje e informacionit rreth artikuj lëkure të punuar me dorë bazë. Shpresojmë, përmes artikullit të mësipërm të Tam Anh Leather, përdoruesit të kenë një pamje më të detajuar dhe më të plotë të lëkurës popullore të punuar me dorë, pikave të forta dhe vlerës që ajo sjell.

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Đồ Da Handmade Là Gì ? Ưu điểm, phân loại đồ da Handmade . Đừng quên truy cập Chaolong TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *